Over ons

Jamila Cosmetics is begonnen bij een idee en droom om het milieu te verbeteren in kleine stappen, zonder dat luxe en comfort verloren gaat in dit proces. Jamila is het arabische woord voor schoonheid en aantrekkelijk, iets wat iedere cosmetica liefhebber zich voelt na gebruik. De kracht van cosmetica is dat alles te creëren valt. Make-up is een ware kunstvorm en de gebruiker hiervan kan een ultieme versie van zichzelf creëren.

De huidige situatie in de cosmetica industrie

Het milieu is ernstig vervuild en aangetast, en de cosmetica branche is een van de grootste oorzaken hiervan. Wist u dat ieder jaar naar schatting 145 000 ton aan microplastic opzettelijk worden gebruikt in consumptiemiddelen? Deze microplastics zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Cosmetica en kleding, en kunnen tot op heden niet worden afgebroken. Dit kan grote milieu en gezondheidszorgen met zich meebrengen, omdat dit ook in ons water en eten terechtkomt.
De cosmetica branche gebruikt tot op heden nog aanzienlijk vaak microplastic in haar producten, en vaak zonder dat consumenten dit gemakkelijk kunnen weten door de lastige benaming. Dit kan zich voordoen als korrels in scrub, glitters in oogschaduw, lipstick of highlighter, een hulpmiddel voor het smeerbaar maken van lipstick of andere producten en nog veel meer.
Hiernaast komt het fenomeen ‘greenwashing’ steeds vaker voor in de cosmetica branche. Grote merken gebruiken de ‘trend’ om te verduurzamen als marketing strategie en doen zich voor als een duurzaam merk of product, waardoor de consument de indruk heeft duurzaam bezig te zijn terwijl ze in realiteit het milieu evenveel vervuilen als voorheen. Het is zo dat merken zich ‘duurzaam’ mogen noemen wanneer ze een minimaal percentage natuurlijke producten gebruiken. Dit sluit dus helaas niet uit dat het product geen microplastic bevat.

Wat kan hieraan veranderd worden?

Jamila Cosmetics is de eerste stap naar het veranderen van deze situatie. Met een ingrediënten samenstelling die uitsluitend uit natuurlijke producten bestaat en een omhulsel met een minimale C02 voetafdruk en circulaire navulling verpakking is dit te realiseren.
Een transparante werkwijze is hiervoor cruciaal. De ingrediënten worden duidelijk, en dus consument vriendelijk vermeld, zodat consumenten precies weten wat ze op hun huid gebruiken.
Dit zal de eerste stap zijn naar een milieuvriendelijkere cosmeticabranche zonder microplastic, of plastic in het geheel. De producten van Jamila Cosmetics zullen dit beiden niet bevatten om de natuurlijke schoonheid te omarmen zonder de natuur zelf te schaden.

Circulair, wat is dat?

Circulair is het woord wat recyclen of hergebruiken omvat. De Europese Commissie noemt dit ook de blauwe economie en wilt hier uiteindelijk naartoe werken. Dit houdt in dat producten geheel recyclebaar zijn en opnieuw een consumptiedoeleinde zou kunnen hebben. Dit reduceert afvalproductie en grondstof uitputting. Dit is goed voor de economie, doordat kosten voor nieuwe grondstoffen worden bespaard, en het milieu, omdat gebruikte consumptiegoederen worden gerecycled in plaats van weggegooid.

1 gedachte over “Over ons”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *